Fahami 5 Penyakit Mental Yang Sebati Dengan Generasi Millenium Kini - IndoToday.net - Majalah Inspirasi Untuk Kita Semua

Kamis, 24 Januari 2019

Fahami 5 Penyakit Mental Yang Sebati Dengan Generasi Millenium Kini

Fahami 5 Penyakit Mental Yang Sebati Dengan Generasi Millenium Kini
Fahami 5 Penyakit Mental Yang Sebati Dengan Generasi Millenium Kini
Indotoday.net - Mental illness atau penyakit mental adalah penyakit yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar dan berkaitan dengan emosi, jiwa dan fikiran seseorang tetapi dapat mempengaruhi kualiti hidupnya. Malangnya di Malaysia, penyakit mental ini tidak dianggap begitu penting oleh masyarakat.

Penyelidikan menunjukkan bahawa kelaziman gangguan emosi mental ditunjukkan oleh gejala kemurungan dan kebimbangan pada 6% untuk umur 15 tahun dan lebih atau sekitar 14 juta orang. Jadi, apa penyakit mental yang boleh mengancam kesihatan milenium. Poker Online Terpercaya?

1. Anxiety disorder atau gangguan kecemasan


1. Anxiety disorder atau gangguan kecemasan

Gangguan kecemasan adalah istilah atau keadaan mental yang paling sering muncul di media sosial. Penyakit ini agak “popular” kerana kebanyakan pesakit adalah golongan remaja. Secara umum, gangguan kecemasan adalah keadaan di mana emosi timbul pada orang yang dicirikan dengan rasa ketegangan, minda yang bimbang, dan perubahan fizikal seperti peningkatan tekanan darah Bandar poker online.

2. Bipolar atau manic depressive


2. Bipolar atau manic depressive

Adalah gangguan mental yang menyebabkan mood sering berubah dengan jangka masa yang lama sehingga pesakit tidak dapat mengawal emosi sendiri. Disebut bipolar kerana penyakit ini mempunyai dua emosi yang berbeza. Tidak seperti moody, bipolar mempunyai intensiti masa yang lebih lama dan perubahan emosi yang lebih drastik Link: https://www.g-qq.ga/.

3. Depresi atau kemurungan


3. Depresi atau kemurungan

Adakah salah satu gangguan yang sering muncul di telinga orang selain penyakit mental lain. GarudaQQ Kemurungan adalah gangguan yang membuat seseorang mengalami perasaan kesedihan berpanjangan yang menyebabkan kurangnya motivasi dan sosialisasi dalam kehidupan sehariannya.

4. Skizofrenia


4. Skizofrenia

Rakyat Malaysia umumnya memanggil skizofrenia ini sebagai “gila”. Schizophrenia adalah salah satu penyakit mental kronik yang menyebabkan gangguan proses pemikiran. Orang dengan Schizophrenia tidak dapat membezakan antara imaginasi dan realiti. Penyakit ini juga menyebabkan pesakit mempunyai sifat paranoid dan halusinasi Link: https://www.garudaqq.id/.

5. Anorexia Nervosa


5. Anorexia Nervosa

Penyakit ini sering dialami oleh wanita. Kerana kerap memaksa diri untuk mengekalkan diet mereka secara berlebihan yang menyebabkan penurunan berat badan drastik.

Qiu Qiu Anorexia mengamalkan diet yang melampau batas had biasa, mengambil ubat diet, dan memuntahkan makanan yang telah dimakan atau dikenali sebagai bulimia. Barisan penyakit di atas tidak dapat dilihat dengan jelas. Walau bagaimanapun, jika dibiarkan, perlahan-lahan boleh menganggu kesihatan. Oleh itu jika anda merasakan bahawa anda mempunyai penyakit di atas, segera dapatkan bantuan untuk pulih.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Yuk Segera bergabung dan bermain di GarudaQQ Poker Online Terpercaya